Uživatelé systému Android mohou smazat posledních 15 minut vyhledávání Google

Vyzkoušejte Náš Nástroj Pro Odstranění Problémů

Google konečně zavedl nastavení „rychlého smazání“, které uživatelům umožňuje smazat posledních 15 minut historie z jeho vyhledávací aplikace pro Android. Funkci oznámila zhruba před rokem a vydala ji pro iPhone jen o několik měsíců později.
V květnu 2021, během své I/O události, Google oznámil řadu funkcí, které zlepší kontrolu soukromí pro její aplikační ekosystém. Jedním z nich je nastavení, které umožňuje uživatelům smazat posledních 15 minut své historie prohlížení z aplikace Vyhledávání Google.

Možnost vyšla pro iOS v polovině roku 2021, ale její datum vydání na vlastním operačním systému Google zůstávalo dlouho neznámé. Téměř o rok později je funkce konečně uvedena na Android.
Uživatelé se k tomuto nastavení mohou dostat tak, že přejdou do aplikace Google, klepnou na ikonu svého uživatele a vyberou možnost Smazat posledních 15 minut. Pokud tak učiníte, smažete svou nedávnou historii vyhledávání ve svém zařízení a na stránce Moje aktivita, která uchovává záznamy o vaší aktivitě ve všech službách Google.
Tato funkce může pomoci těm, kteří používají neobvyklé nebo potenciálně škodlivé vyhledávací dotazy. Jak bylo oznámeno v březnu 2021, dvě třetiny všech dotazů Google byly „vyhledávání s nulovým kliknutím“, tedy vyhledávání, kdy uživatel nepřešel na jinou stránku uvedenou ve výsledcích dotazu. Vyhledávání s nulovým kliknutím je mnohem častější na mobilních zařízeních než na počítačích, přičemž 77,2 % mobilních vyhledávání nezaznamenalo žádné kliknutí.
Tato funkce bohužel nefunguje v jiných aplikacích Google, jako je YouTube. Kromě toho neexistuje žádné potvrzení, zda se toto nastavení nakonec zavede do vyhledávání Google na počítači, takže možná budete chtít prozkoumat některé alternativy vyhledávání Google.